De geschiedenis van Venus & de Waard BV

In het jaar 1945 – net na de oorlog – was het in de IJmuidense haven was één grote puinhoop. Er was ontzettend veel werk te verzetten voordat de haven weer volledig zou functioneren. Hetzelfde gold voor de vissersvloot, waarvan een deel was uitgeweken naar Engeland en een deel was geconfisqueerd door Duitsland. Vanuit alle delen van de wereld kwamen de schepen terug naar de IJmuidense haven. De schepen moesten zo snel mogelijk geschikt worden gemaakt voor visserij.

Motoren en machine herstelwerkplaats

Het was in die tijd dat Leendert Venus en Elbert de Waard besloten een reparatiebedrijf te beginnen, onder de naam “Venus en de Waard motoren en machine herstelwerkplaats”. Zij vestigden zich aan de oostelijke kant van de vissershaven, in het pand van Timmerfabriek Leenheer, en gingen van start op 2 november 1945. De eerste medewerker was Freek Venus, enige tijd later gevolgd door zijn broers Leen en Joop.

In de beginjaren moesten de medewerkers van Venus & de Waard zich behelpen met een kleine werkplaats, waarin drie draaibanken, een freesmachine en een zaagmachine stonden opgesteld. Een jaar later werd het een stukje grond naast het pand gekocht, dat onmiddellijk werd bebouwd.

Van firma naar besloten vennootschap

De naam van het bedrijf werd in 1964 gewijzigd in Firma Machinefabriek Venus & de Waard. In 1967 overleed Leendert Venus en trad Leen junior aan als mededirecteur naast Elbert de Waard. De drie zoons van Venus senior werden benoemd tot medeaandeelhouder.

In de jaren die volgden, werd de werkplaats echt te klein. In 1970 werd het pand op de andere hoek van de 2e Industriedwarsstraat aangekocht van Visconservenfabriek De Neco en verbouwd tot werkplaats. Ondertussen werd – geheel in de trend van die tijd – de “Firma” omgezet in een Besloten Vennootschap.

Overname

Toen Eldert de Waard in 1977 overleed, namen de broers Venus het bedrijf over. Deze waren echter ook niet meer piepjong. In de jaren 1986 en 1987 stopten zij allemaal met werken. Opvolgers waren er niet, dus werd het bedrijf verkocht.

Op 29 december 1987 werd Venus & De Waard overgenomen door IJmond Pijpleiding en werd Cees Heere de eigenaar, in 2008 gevolgd door zijn zoon Peter.

Modern en flexibel

Onder leiding van Peter Heere heeft het bedrijf een sterke groei doorgemaakt. Het team is fors uitgebreid en de dienstverlening is breder dan ooit. Vandaag de dag is Venus & de Waard een modern en flexibel bedrijf, dat zich niet meer uitsluitend bezighoudt met constructiewerk en scheepsreparatie, maar ook met montage, demontage, verspaning en de verwerking van non-ferro materialen. Daarnaast heeft het een tandwielkastdivisie opgezet, dat opereert vanuit de nieuwe vestiging in Wormerveer. Tot slot is Venus & de Waard leverancier van industriële slangen en koppelingen, pompen en kunststof roosters.

Op 2 november 2020 vierde Venus & De Waard BV het 75-jarig bestaan.